Hardlopen in de winter

Running-Visibility-


De dagen worden korter en de avonden langer. Voor de een betekent dat minder buiten sporten, terwijl de ander het juist heerlijk vindt om buiten actief te zijn. Voor de sportievelingen die zich niet laten weerhouden door kou, nattigheid of duisternis: zorg dat je je goed kleedt en gezien wordt. 

3 tips om hardlopend de winter door te komen:


1. Draag de juiste kleding
Als je de juiste kleding draagt is het eigenlijk nooit te koud of te nat om hard te lopen. Katoenen kleding neemt veel vocht op waardoor je het sneller koud krijgt. Beter is het om kleding van kunststofvezels te dragen die je transpiratie afvoeren. Hardlopers werken volgens het drie lagen principe.
De eerste laag: functionele onderkleding. Deze laag zorgt voor een snelle afvoer van transpiratievocht. Een eigenschap van thermokleding is de isolatie, die is beter dan katoen.
De tweede laag: isolerende tussenlaag. Deze heeft als taak om het lichaam comfortabel warm te houden en te zorgen dat het transpiratievocht uit de eerste laag wordt afgevoerd. De materialen moeten de eigenschappen hebben om warmte en vochttransport mogelijk te maken.
De derde laag: deze beschermt je tijdens het hardlopen tegen weer en wind. Deze laag moet winddicht zijn, ademen en waterbestendig zijn. Let op dat een hardloopjack nooit 100% waterdicht is; het hardloopjack moet namelijk ook kunnen ademen en comfort bieden.
Via je hoofd verlies je veel lichaamswarmte. Draag daarom als het erg koud is een muts. Je kunt ook dunne handschoenen aantrekken als je snel koude handen hebt.2. Zorg dat je goed opvalt
In schemer en in het donker val je nauwelijks of niet op, vooral automobilisten zien je pas op het laatste nippertje, zeker als je zwarte kleding draagt. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent in het donker. Draag extra verlichting en reflecterende kleding of hesje. Er zijn banden met LED-lampjes die je om je arm of been kunt dragen.3. Na het lopen: zet je schoenen niet bij de verwarming
Je kunt je schoenen beter niet bij de verwarming drogen, dat is slecht voor het materiaal. Als ze erg nat geworden zijn, kun je er een prop (kranten)papier in doen en deze eventueel een paar keer vervangen, zodat ze sneller drogen. Als je twee paar loopschoenen hebt, dan kun je afwisselen indien het ene paar nog vochtig is. Er zijn speciale schoendrogers die je schoenen reinigen en verfrissen.Lekker lopen in het zonnetje is wellicht motiverender dan in het donker nog de deur uit moeten.
Tip: schrijf je alvast in voor een loopwedstrijd in de winter of lente, dan heb je een doel om te blijven trainen om fit aan de start te kunnen verschijnen!

KWALITEIT | PERSOONLIJK ADVIES | GOEDE SERVICE

Vestiging Hilvarenbeek

  • Doelenstraat 76
  • 5081 CM Hilvarenbeek
  • 013 - 505 5981
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vestiging Udenhout

  • Kreitenmolenstraat 25
  • 5071 BA Udenhout
  • 013 511 4918
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Copyright © vangoolsport.nl

Website gerealiseerd door: Van Laarhoven Websites